Dlaczego warto zażywać błonnik?

Błonnik to jeden z tych produktów, których nie powinniśmy sobie odmawiać. To jednocześnie taki element diety, którego według badań, spożywamy zdecydowanie za mało. Sprawdźmy więc dlaczego warto go spożywać.

Błonnik Witalny
jako świetny sposób na walkę z wysokim cholesterolem
Rozróżniamy tu dwa rodzaje błonnika:
- Błonnik rozpuszczalny, czyli tak zwane pektyny, jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Brzmi to dosyć "magicznie", ale w skrócie chodzi o to, że błonnik wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, w wyraźny sposób obniża się też poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany. 
- Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy. 

Błonnik to także znakomity sposób na walkę z problemami jelitowymi. Błonnik witalny przemieszcza się przez cały przewód pokarmowy w stanie niemalże niezmienionym. Podczas całej tej wędrówki wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Likwiduje to zaparcia i umożliwia regularne wypróżnianie się. Żywność zawierająca duże ilościbł błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu. 
Błonnik świetnie radzi sobie z wahaniami stężenia glukozy we krwi, ponieważ poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi opóźnia przemianę węglowodanów, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system hormonalny. Mówiąc krótko- wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.

Błonnik, czyli koniec z toksynami. Zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny w wodzie błonnik pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze
(np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny).
Wszystko to dzięki jednemu wspaniałemu produktowi. Wszystko to można osiągnąć jedząc jeden w pełni naturalny produkt - abyś nie traciła swojego cennego czasu szukając kolejnych diet i zdrowia stosując tabletki na odchudzanie.